Jo ældre mænd bliver, jo større chance er der for helbredsmæssige problemer. Især mænds prostata kan give problemer oppe i alderen. Derfor er det vigtigt som mand at tage sit helbred seriøst og opsøge læge, hvis man har mistanke om den mindste ting. Der er en lang række symptomer, der kan pege på prostataproblemer, hvoraf nogle af dem vil blive skrevet nedenfor. De fleste problemer kan opdages ved en undersøgelse hos lægen, men andre gange er der brug for at tage en MR-undersøgelse. MR-undersøgelser kan opdage meget mere end en simpel undersøgelse.

En MR-undersøgelse ved mistanke om prostatakræft

Hvis lægen opdager uregelmæssigheder på prostata, kan det være en god idé at få foretaget en MR-scanning. Heldigvis er det let at få foretaget en MR-helkropsundersøgelse, hvis der er mistanke om kræft.

En MR-scanning kan opdage kræftknuder og kan skelne imellem, om de er godartede eller ondartede. Derudover kan en MR-scanning vise, hvor knuderne sidder og størrelsen på knuderne. Det er en god all-around løsning.

Før undersøgelsen får patienten indsprøjtet kontrast-middel og muskel-beroligende, for at få det bedste resultat.

Symptomer på prostata problemer

De fleste danske mænd vil opleve at have problemer med deres prostata. Det er helt normalt. De fleste mænd oplever i løbet af deres liv at få en forstørret prostata. Det er fuldstændigt godartet, og det er ikke noget, man skal være bange for. Det giver vandladningsproblemer i form af hyppig vandladning og smerte ved vandladning. Nogle oplever også problemer med at tømme blæren helt.

Mange mænd oplever også at få knuder på deres prostata. Heldigvis er der for de fleste kun tale om godartede knuder, der ikke behøves at behandles med kemoterapi. Godartede knuder er altså ikke kræftknuder, men giver stadigvæk problemer og symptomer. Her kan en medicinkur eller et kirurgisk indgreb gøre underværker.

Desværre er der også mange mænd, der får at vide, at det er ondartede knuder. Prostatakræft er den mest udbredte kræftform blandt mænd. Symptomerne herpå er blandt andet blod i urinen, blærebetændelse, smerter og ukontrollerbar vandladning. Ældre mænd oplever som oftest en slap stråle og hyppig vandladning samt vandladning om natten og en øget trang til at skulle tisse.

Mistænkes der kræft i prostata skal der en MR-scanning til for at finde ud af, om hvordan kræften ser ud, og om den har spredt sig. Herefter vil lægen påbegynde behandling af kræften. De hyppigste behandlingsmuligheder er operation, strålebehandling og medicinsk behandling.