De fleste danskere drikker minimum én kop kaffe om dagen. Faktisk er der flere af os, der drikker, hvad der må betegnes som værende lige i overkanten. Men er kaffe egentlig usundt, og kan det påvirke vores helbred i en negativ retning? Svaret er, at kaffe i for store mængder er usundt – men kanffe har faktisk også en række sundedsmæssige fordele, som er værd at være opmærksom på.

Danmark landt på en flot fjerdeplads over de lande, der har det største kaffeforbrug pr. indbygger. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at du maksimalt må drikke, hvad der svarer til 4 kopper kaffe om dagen, hvis du vil holde dig indenfor det forbrug, som sundhedsmyndighederne anbefaler.

Kaffe har en række gode egenskaber

Selvom kaffe i for store mængder kan være usundt, så har et moderat kaffeforbrug en række gode egenskaber, viser forskning. Hvis du indtager mellem 3-4 kopper kaffe om dasgen, har du eksempelvis nedsat risiko for at udvikle både Parkinsons og type 2-diabetes med op til 25%.

Herudover kan kaffe medføre reduceret risiko for blodpropper og blødning i hjernen med op til 10#. Forskning viser også, at kaffe har en række gavnlige egenskaber i forhold til både Alzheimers og depression, ligesom nogle studier peger på, at nogle kræftformer ikke udvikles i lige så høj grad hos personer, som drikker kaffe.

Hvor meget kaffe drikker vi danskere?

Vi drikker i gennemsnit tre til fire kopper kaffe hver dag. Omkring 85 procent af alle mænd og 75 procent af alle kvinder drikker kaffe på daglig basis, og generelt stiger vores kaffeforbrug med alderen, ligesom vi begynder at investere i dyrere kafferelaterede produkter. Find den bedste kaffemaskine her.

Selvom det er sundt at indtage kaffe i moderate mængder, så er der altså også en risiko forbundet med et for stort kaffeindtag – og her er det en god idé at overveje, om man ikke kan skære lidt ned. For mange er det blot en vane at tage en kop kaffe, når man eksempelvis keder sig på arbejdspladsen.

Flere af disse kopper kan sagtens udskiftes med en kop te eller en kop vand i stedet. Der er desuden mange sundhedsmæssige fordele ved at bytte kaffe ud med vand, hvis man går op i sundhed – og det gælder især for de personer, som har et for højt forbrug af kaffe.