En stomioperation er en stor kropsændring, og forandringerne kan meget vel ændre din selvopfattelse. Uanset om du er mand eller kvinde, vil det tage tid at vænne sig til denne ændring. Ofte kan det have en negativ påvirkning på dit parforhold eller et fremtidigt intimt forhold. Intimitet og nærhed er et naturligt behov, og det at få en stomi bør ikke afholde dig fra det. Lev et liv, der ikke dikteres af stomien, men af dine egne behov.

Hvorfor får man stomi? Der kan være mange grunde til, at man får en stomi, men typisk er det enten kræftpatienten, der er nødsaget til at få foretaget en stomioperation for at blive rask, eller mennesket med en tarmsygdom, der typisk lider i stilhed, og som udsætter sin operation. Uanset årsagen til din stomi kan den første tid efter operationen give anledning til usikkerhed – særligt i forhold til dit intime liv.

Behovet for intimitet og nærhed forsvinder ikke

Behovet for intimitet og nærhed forsvinder ikke efter en stomioperation. Selvom du ikke har lyst til at påbegynde seksuallivet, kan det være vigtigt at have berøring og kærtegn med din partner, uden at det nødvendigvis fører til samleje.

Hvis du ikke har en partner og er bekymret over, hvordan du fortæller en ny partner, at du har en stomi, så findes det rigtige tidspunkt ikke. Du må selv fornemme, hvornår det er tid. Dog er det bedre at fortælle det tidligt i parforholdet, før første gang I bliver intime. Det gør tingene lettere og hjælper dig til at slappe af.

Smerter ved samleje kan påvirke den seksuelle stimulation og ødelægge lysten og spontaniteten i samlivet. Det er ganske naturligt og er i de fleste tilfælde forbigående, men oplevelsen kan give bekymring, og du tænker måske, at din seksuelle lyst er forsvundet. Her er det vigtigt, at du og din partner forstår disse vanskeligheder, så det ikke påvirker jeres intime liv i en negativ retning.

Gode råd til intimt samvær

 • Del dine tanker og ønsker med din partner. Det er vigtigt at tale om, hvad du har lyst til, og hvad du ikke har lyst til.
 • Vis, at du værdsætter et varmt og kærligt parforhold. Afsæt tid til intimitet, uden at det nødvendigvis fører til samleje.
 • Tag udgangspunkt i ømhed og nærhed. Berøring og kærtegn kan vække lystfølelsen.
 • Tøm eller skift posen før intimt samvær, eller skift til mindre pose/minicap eller prop.
 • Kolostomiopererede kan evt. irrigere.
 • Rul posen op, og fastgør undersiden med et stykke tape/plaster.
 • Dæk posen med en overtrækspose eller et stomibælte.
 • Brug stomiundertøj, der skjuler posen og minimerer posens lyd.

Som stomiopereret kan udsigten til det nye liv virke ret uoverskuelig, og for langt de fleste vil det også tage tid at vænne sig til en tilværelse med en stomi. Selvom der kan være en del praktiske udfordringer ved at leve med en stomi, så er det muligt at leve hverdagen omtrent som før. Dette gælder også dit parforhold.

Tips til mænd med stomi

Rejsningsproblemer er det største problem for mænd med en stomi, og problemet har ofte både et fysisk og et psykisk aspekt. At være seksuelt velfungerende er vigtigt for mænd både med og uden stomi. Derfor kan en manglende eller mangelfuld rejsning føles som et anslag mod mandigheden.

Der er mange forskellige måder at afhjælpe rejsningsproblemer på:

 • Afklaring af årsagen til problemet, herunder om det er fysisk eller psykisk.
 • Samvær, hvor erotikken udforskes med en partner.
 • Penisinjektioner eller -implantater.
 • Mekaniske erektionsapparater, som f.eks. penispumper.

Der findes desuden også rejsningsfremmende medicin, eller man kan vælge at give sig selv indsprøjtninger med medicin i penis før samlejet. I mange tilfælde kan du få dem på bevilling i din kommune eller ordineret af din læge, hvis der er tale om et medicinsk hjælpemiddel. Tal med din læge, stomisygeplejerske eller med en sexolog om de forskellige muligheder.

Tips til kvinder med stomi

Der kan være flere årsager til, at stomiopererede kvinder oplever ubehag og smerter ved samleje. Det kan blandt andet være nedsat evne til at blive fugtig, nedsat lystfølelse grundet strålebehandlinger eller kemoterapi, eller at det operative indgreb har gjort skeden snæver, hvilket giver anledning til ubehag og smerter. Det er vigtigt, at du og din partner forstår disse vanskeligheder, så I begge kan forblive intime.

Der kan være flere måder at afhjælpe ubehag og smerter ved samleje på:

 • Prøv at bruge vandopløselig glidecreme eller eksplorationscreme.
 • Skift stilling i løbet af samlejet, og lav kæleøvelser.
 • Udvid skeden med fingre eller dilatatorer.

Tal med din stomisygeplejerske eller læge om dine behov, eller søg hjælp hos en professionel sexolog for yderligere råd.

Bestil gratis vareprøver hos Coloplast

Kunne du tænke dig at prøve forskellige størrelser og typer stomiposer, som kan være med til at skabe et godt intimt liv for dig? Så kan du hurtigt og nemt bestille gratis vareprøver hos Coloplast. På den måde kan du gøre dig dine egne erfaringer med de forskellige produktvarianter for at finde dem, der passer til dit intime liv.

Det eneste, du skal gøre, er at udfylde en formular på Coloplast.dk med hvilket produkt, du gerne vil bestille, din brugerbaggrund og stomitype samt dine kontaktoplysninger – så leveres bestillingen inden for 24 timer på hverdage, og der er fri fragt på alle ordrer. Du kan også ringe direkte til kundeservice.

Få gode råd til din hverdag hos Coloplast Care

Coloplast Care er et ekstra støttetilbud til dig med stomi. Selvom hospitalet forbereder stomiopererede til en god hverdag efter udskrivelse, har mange alligevel svært ved at få de praktiske ting til at fungere. Derfor stiller Coloplast deres viden og indsigt til rådighed til dem, som måtte have brug for det.

Hos Coloplast Care kan du få gode råd, relevante informationer og inspiration til din hverdag med stomi. Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på deres hjemmeside, når det passer dig. De erfarne sygeplejersker hos Coloplast har tavshedspligt og er også klar til at støtte og vejlede dig på telefonen om alt lige fra god stomipleje til valg af den rigtige produktløsning.