Er du i tvivl om hvornår man bør tage en graviditetstest eller hvordan en positiv graviditetstest ser ud? Hvis det er første gang, du skal tage en graviditetstest kan det være svært at finde ud af hvordan man gør og hvilke test man bør vælge. Graviditetstesten samler stort udvalg af graviditetstests her , hvor du nemt og hurtigt kan danne dig et overblik over, de mange forskellige test der findes. 

Sådan fungerer en graviditetstest 

Der findes et utal af varianter af graviditetstests. De findes som stav, strimmel og digitalt, der viser, hvor langt du er i graviditeten. Graviditetstesten måler dine hCG-hormoner i urinen. Da netop dette hormon øges få dage efter befrugtning, kan testen måle på ganske få minutter, om du er gravid eller ej. 

Du kan få normale graviditetstests og tidlige graviditetstests. De tidlige tests er mere følsomme, når det kommer til målingen af hCG-hormon og kan derfor i et tidligere stadie påvise om du er gravid eller ej. En graviditetstest kan som ofte holde sig et til to år, men dette kan du læse for det nøjagtige produkt i dets etikette. 

Hvis det er første gang, du tager en graviditetstest, kan det være svært at vide, hvornår en test er positiv, negativ eller slet og ret ugyldig. En test er positiv så snart der viser sig to streger på pinden, dette gælder også hvis den ene streg er meget utydelig. Er der omvendt kun en enkelt streg, så er testen negativ og du er ikke gravid. 

Er du usikker på om der er to streger på graviditetstesten, så anbefales det, at du venter et par dage og derefter foretager en ny graviditetstest. 

Her bør du tage en graviditetstest

Hvis du er en kvinde i den fødedygtige alder som har mistanke om at du er gravid, så bør du tage en graviditetstest. Især hvis du har haft ubeskyttet sex for nyligt. 

Der er selvfølgelig også nogle tegn på tidlig graviditet, som værd at bemærke og som kan be – eller afkræftes via en graviditetstest. 

  • Har du misset en menstruation, kan det være et tegn på du er gravid
  • Hvis du oplever forstørret, ømme eller hævede bryster
  • Hvis du føler dig mere træt end normalt kan dette også være et tegn på graviditet
  • Hvis du skal tisse mere end du plejer
  • Har du kvalme, så kan det også være et tegn
  •  Og sidst hvis du oplever at kaste op, så kan det også være udtryk for at du er gravid

Såfremt du er gravid, så er næste skridt at ringe til lægen og aftale en tid.