Er du eller kender du en som er i tvivl om graviditet? Så skal du tage en graviditetstest. Hvis du har den mindste mistanke eller har haft ubeskyttet sex, anbefaler vi at du tager en graviditetstest for en sikkerheds skyld. Ved hjælp af en graviditetstest kan du få at vide om du er gravid. Der er forskel på hvilke graviditetstest du kan købe, både hvad angår funktion, sikkerhed og pris. Er du i tvivl om du er gravid? Se alle graviditetstests samlet et sted og bliv klogere på dine muligheder. 

Symptomer på graviditet

Det er vigtigt at understrege, at du godt kan være gravid, uden at føle symptomer på graviditet. Har du derfor haft ubeskyttet sex eller kan du mærke en lille tvivl, uden du har symptomer, anbefales det stadig at tage en graviditetstest. Derudover kan du også have symptomer, uden at være gravid. Det er individuelt fra kvinde til kvinde hvilke symptomer man kan få, men nogle af de hyppigste vil blive opridset her. 

Udebleven menstruation er et af de mest hyppige graviditetstegn, og misser du en menstruation, kan det være en god idé at tage en test. Oplever du ændringer i brystet, som ømme, forstørret eller hævet bryster, kan dette ligeledes være et graviditetstegn. Føler du træthed, øget vandladning, kvalme eller opkastninger – kan dette også være tegn på graviditet. Der findes forskellige tegn på graviditet, og derfor anbefales det, at alle fødedygtige kvinder tager en test, hvis der opstår en tvivl. 

Hvilke muligheder har du?

Da der findes forskellige varianter af tests, har du flere muligheder at vælge imellem. Først og fremmest findes der tidlige og klassiske graviditetstest. Den tidlige graviditetstest kan fortælle dig, om du er gravid i et tidligt stadie, men har også en større usikkerhed – da der testes i et tidligere stadie og da de også er mere sensitive. De forskellige varianter af tests fås både som en stav, strimmel og digitalt, og kan vise dig hvor langt henne i graviditeten du er. Ingen tests er ens, så du skal derfor sørge for at læse grundigt omkring den variant du vælger. Det er nemt og effektivt at tage en graviditetstest derhjemme, da flere af de tests som forhandles, i høj grad minder om dem der benyttes hos lægen. 

Husk at mærk efter, og hvis du får et negativt svar på din graviditetstest, men stadig føler symptomer eller anden form for ubehag, kan du kontakte og snakke med din læge, for at få personens lægefaglige anbefalinger.