Oplever du, at du har sværere ved at læse det, der står med småt? Det kan også være, du ikke længere kan se ting, der er langt væk. Hvis dit syn generer dig, så kan det være en god idé at få foretaget en synsprøve, hvor du kan få undersøgt dine øjne af en kompetent optiker. Vil du vide mere om, hvad synstest er for en størrelse, og hvornår det er en god idé? Så læs med videre.

Hvornår er det en god idé med en synsprøve?

Generelt er det en god idé at booke tid til en synsprøve, hvis du føler, at dit syn generer dig. Men der er alligevel en række tegn, du skal være opmærksom på, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør få foretaget en synsprøve.

Det drejer sig blandt andet om følgende symptomer:

  • Vedvarende hovedpine kan tyde på, at dine øjne anstrenger sig for at stille skarpt.

  • Røde øjne kan være tegn på, at øjnene er på overarbejde.

  • Oplever du, at du har brug for øget lysstyrke ved eksempelvis læsning? Det kan være tegn på, at du er langsynet.

  • Har du allerede briller eller kontaktlinser, men føler du stadig, at du skal anstrenge dig for at se optimalt? Så kan det betyde, at styrken ikke længere passer til dig.

Oplever du én eller flere af følgende symptomer? Så anbefales det at booke tid til en synstest hos din lokale optiker.

Sådan foregår en synsprøve

En synsprøve har til formål at vise, om dit syn fungerer, som det skal. Testen foregår således, at optikeren ved hjælp af en bogstavstavle og en ’kæmpebrille’ undersøger dit syn. Desuden vil optikeren stille dig en række spørgsmål om din dagligdag for at få et klart billede af dine behov og din livsstil. Synsprøven varer cirka 30 minutter, og derefter afsløres eventuelle synsfejl.