Man kan aldrig forudse smerter eller skader, heller ikke når det gælder tænderne. Mange tandlæger tilbyder heldigvis ekstraordinære åbningstider uden for deres normale arbejdstid. Det kan være i weekenden, om aftenen eller på helligdage. Læs med her og bliv klogere på mulighederne.

Akuttandlæge uden for normal åbningstid

En akuttid hos en tandlæge er en nødvendighed, fordi en tandskade kan opstå, når man mindst venter det, og når det gælder tænderne, er det vigtigt, at eventuelle skader og smerter bliver behandlet forholdsvist hurtigt. Man kan ofte få en tid hos en akut tandlæge uden for tandlægens normale åbningstider, men man kan også være heldig, at få en akuttid inden for tandlæges normale åbningstid, såfremt man har brug for det, men ikke har bestilt tid. Er det ikke muligt at få en tid lige med det samme, kan man følge en række gode råd. Ipren (Ibuprofen) er den bedste medicin mod smerter i tænderne. Ved voldsom tandpine kan dette kobles med panodil og give en endnu mere smertelindrende effekt. Man skal dog altid sørge for at tale med tandlægen om dette, inden dette påbegyndes.

Hvem kan få brug for en akut tandlægetid?

En akut tandlægetid kan være nødvendig, hvis man har fået et slag mod tanden, hvilket kan medføre blødning, ømhed og langvarig skade. Andre årsager kan være tandpine som følge af, at caries har bredt sig til tandnerven. Det kan også skyldes isning fra tænder, hvor tandkødet har trukket sig tilbage, rodspidsbetændelse eller betændelse omkring en ikke-frembrudt visdomstand. Er der opstået en svær betændelsestilstand i munden vil det ofte være nødvendigt at opsøge en akuttandlæge, for at få den rette behandling. Ofte udskriver tandlægen penicillin, som man skal tage over en periode.

Koster en akuttid ekstra?

Hos de fleste tandlæger skal man betale et gebyr ud over den almindelige behandlingspris, hvis man benytter sig af en akuttid. Derfor vælger mange også kun at benytte sig af en akuttid, hvis det er yderst nødvendigt. Men sundhed og helbred kommer altid i første række, og derfor kan det i nogle tilfælde være en nødvendighed med et akut tandlægebesøg. Hvis man er medlem af Danmark, dækker de ofte en del af tandlægeregningen, og så føles det ikke så slemt igen på pengepungen.

Oplever man voldsom tandpine, eller skal man have lavet en nødvendig rodbehandling hurtigt, er der altså gode muligheder for det.