Det er vigtigt at forebygge og vedligeholde din tænder. Du kan selv forebygge problemer ved at sørge for en god mundhygiejne, fx ved at børste tænder mindst 2 gange dagligt. På den måde fjerner du løbende bakterier og belægninger på tænderne. Det fjerner plak og forebygger tandsten og paradentose. En god mundhygiejne er også med til at forebygge dårlig ånde.

Udover din egen forebyggende indsats er det vigtigt at gå til tandeftersyn løbende. Så er det nemmere at opfange problemer, og det er meget nemmere at løse dem, mens de er små.

Hvor tit skal du afsted?

Hvor tit du skal til tandlægen afhænger af din situation. Tandlægen arbejder ud fra en rød, gul og grøn ordning. Den grønne kategori er dem uden aktive sygdomme. Her vil et tandeftersyn hvert 1-2 år være tilstrækkeligt. Den gule kategori er dem med sygdomme, hvor tingene kan ændre sig lidt hurtigere. Her bør I aftale, at du kommer lidt hyppigere. Det er fx kendt viden, at Diabetes giver øget risiko for svampeinfektioner og huller i tænderne. Den røde kategori er også for dem med aktiv sygdom, her er der sikkerhed for, at tingene ændrer sig, og I skal aftale endnu hyppigere besøg.

Da du skal have mange tandeftersyn i livet, så vil det også have betydning for, hvilken tandlæge du vælger.

Valg af tandlæge

Find en tandlæge lokalt så du minimerer transporttid. Hvis du fx bor i Silkeborg så søg på nettet efter tandeftersyn i Silkeborg. Kig efter anmeldelser på internettet, eller spørg andre du kender i nærområdet om deres erfaringer.

Tal med din tandlæge om det hvis du har tandlægeskræk. Det kan være, at du i en periode skal komme lidt hyppigere, så du vænner dig til det, og du vil opleve mange besøg uden behov for større behandlinger. Det vil også hjælpe dig.