Syreskader på tænder, også kendt som erosioner, skyldes indtag af syreholdige drikke og fødevarer, og skaderne viser sig som små fordybninger eller skader på tændernes overflade. Ofte kræver det en tandlæge at opdage syreskader, da de netop ikke springer i øjet lige så let som huller i tænderne forårsaget af bakterier. Syreskader kan volde smerter, men du kan gøre meget for at forebygge dem.

Skær ned på syreholdig mad og drikkevarer – fx citrusfrugter og sodavand

Da syreskader kommer fra syre, du indtager via kosten, kan du mindske din risiko for at få syreskader ved at reducere dit indtag af syreholdige fødevarer. Her taler vi fx citrusfrugter, vine, sodavand og surt slik. Ikke at du behøver helt at stoppe med at indtage dem, men du kan gøre det i moderation og erstatte drikkene med vand eller mælk, når formålet med at drikke bare er at få slukket tørsten.

Brug sugerør og neutralisér syren med mad eller savl

For drikkenes vedkommende kan du også begynde at bruge sugerør, så den syreholdige væske ikke får lov at røre for meget ved tænderne. Du kan også indtage fødevarer sammen med de syreholdige, der neutraliserer syren. Ost kan fx være godt at indtage sammen med vin, da osten tager brodden af syre i vinen. Dit eget savl neutraliserer også syre, og det kan sukkerfrit tyggegummi give mere af.

Hent hjælp hos en tandlæge, når skaden er sket

At du regelmæssigt besøger en tandlæge gør det muligt at opdage syreskader, før de udvikler sig til det punkt, hvor de volder smerter. Tandlæger finder du landet over fra hovedstad til Nordjylland og i mange provinsbyer mellem de to hjørner af landet, fx østsjællandske Køge et smut fra København.

Tænk på dine tænder – skær ned på syreholdig kost og få hjælp fra en tandlæge, når skaden er sket.