Det høje kolesteroltal kommer ofte sammen med det tunge og fede mad. Blodet får sværere ved at strømme rundt i kroppen, når der mange tunge forstyrrende klumper, det skal vige udenom. Derfor vil rådet til et lavere kolesteroltal også ofte være ret entydigt – lev et sundere liv.

Hvad det sunde liv så indebærer er, at der skal spise mindre fed og tung mad. I stedet skal kroppen have gode og lækre olier, vitaminer fra frugt og nødder. Og så skal kroppen svinges og bevæges. Det sunde liv er aktivt, sjovt og kan være med utrolig lækker mad.

Alternativer til den fede mad

At sund mad skulle være kedelig og tør mad, er simpelthen en løgn. Det kan selvfølgelig være tilfældet, men det samme kan siges om rigtig fed mad. Med et nogenlunde kendskab til redskaberne og råvarerne i køkkenet kan enhver lave lækker og sund mad.

Det handler om at forene smage, konsistensen og farver. En varieret kost med mange forskellige råvarer – tunge som lette – er en sund kost. Så prøv at smage dig frem i køkkenet med de sunde råvarer. Find nogle du synes særlig meget af og få dem inkorporeret i nye retter.

Og skulle du mangle inspiration til opskrifter, så er der et hav af sunde opskrifter på nettet. Du kan også finde hjælp til at blive klogere på kolesterol og vægttab.

Brug din krop, nu du har den

Den anden vigtige komponent i et sundt liv, bedre kolesteroltal og vægttab er selvfølgelig motion. Det er og bliver en gåde, hvorfor vi mennesker er blevet så stillestående over de sidste små 50-100 år. Det er helt enestående for vores tid, at vi sidder og ligger så meget ned.

Kroppen er selvsagt ikke i topform, hvis den ikke bliver brugt og kastet rundt med. En stillestående krop er i de fleste tilfælde en usund krop. Så hvorfor ikke bruge kroppen, nu du alligevel har den.

Det behøver ikke være lange løbeture. Det kan være gåture, badminton eller havearbejde. Det kan også være at tage ud til en koncert eller en sportsevent. Bliver interessen for musik eller madlavning dyrket foran tv’et, kommer det ikke din krop til gode.

Bevægelsen i hverdagen giver dig desuden mere energi i kroppen. Kroppen bliver træt af at sidde ned hele dagen på en stol. Kroppen bliver træt af at ligge ned hele dagen. Men det bliver faktisk fuld af energi, når du bruger den aktivt.

Lækker mad skal ikke forbydes

Det skal ikke være surt det hele. Et højt kolesteroltal skal tages seriøst og skal ikke spøges med. Men der må være plads til at spise usundt i ny og næ. Den tunge mad er okay engang i mellem.

Det kan også kombineres. Så aftenen starter med et lækkert restaurantbesøg og derefter følges op af en tur til koncert, hvor kroppen skal danse og bevæge sig i flere timer.

Dermed sagt er det ikke den bedste kur – turen på restaurant og koncert kan ikke stå alene. Det må være undtagelsen nærmere end reglen for din nye kur, for din nye livsstil.