Mange mennesker oplever i løbet af deres liv at komme ud for at skulle opereres. Har du været under kniven, så er der god grund til at tage dig godt af dig selv og din krop i tiden efter, mens din krop restituerer. Her får du nogle gode råd, uanset om du har fået fjernet blindtarmen, fået et kejsersnit eller en udskiftning af implantat.

Lyt til råd om efterbehandling

Lægen, kirurgen eller klinikken, der har taget hånd om dig, forbereder dig typisk på, hvordan du skal forholde dig efter en operation. Måske skal møde ind på bestemte tidspunkter for at blive tjekket, være sengeliggende og have begrænset fysisk aktivitet, mens din krop heler, skifte forbinding, til genoptræning eller tage medicin. Der kan være mange forholdsregler, som er med til at give dig den bedst mulige tid efter operationen, så du kan komme ovenpå igen.

Søg hjælp ved komplikationer eller spørgsmål

Kommer du ud for symptomer på, at din krop ikke restituerer, som den skal, er det selvfølgelig oplagt at søge hjælp. Det kan fx være i forbindelse med ubehag, eller hvis du er nervøs for, at dit implantat ikke er, som det skal være. Udskiftning af implantat kan i så fald være i spil. Tag kontakt til lægen, hospitalet eller klinikken, og stil spørgsmål, hvis du er i tvivl, om du fx bør komme ind for at blive undersøgt eller få en udskiftning af dit implantat.

Giv dig selv tid

Selvom du måske gerne vil tilbage på kontorstolen eller er ivrig efter at hoppe i løbeskoene, er det en god idé at lytte efter – ikke bare til lægens råd, men også dig selv. Det kan være en hård omgang for kroppen at komme igennem en operation, og det kan tage tid at komme ovenpå igen, selvom man gerne vil alt det, man måske kunne før.