Tidligere var det lovligt at bruge byggematerialer, hvor der var tilsat PCB. Dog er de stoffer siden blevet ulovlige at bruge siden hen, da det er blevet opdaget, at PCB er en miljøgift. Her kan du læse mere om, hvad PCB er, og hvordan du bedst beskytter dig selv om det.

Hvad er PCB?

PCB står for poly-chlolerede biphenyler, som er en betegnelse, der dækker om 209 forskellige stoffer. PCB blev mest brugt i forbindelse med byggematerialer, hvor tilsætning af stofferne kunne give byggematerialet forskellige egenskaber. Dette var også, hvad der gjorde stoffet populært i sin tid. PCB kunne for eksempel give et materiale mere elasticitet, slidstyrke eller endda give det brandhæmmende egenskaber. Dette gjorde, at PCB blev brugt i mange byggeprojekter i en årrække. PCB blev blandt anvendt i fugemasse og termoruder indtil 1977, og blev stadig brugt i elektriske produkter indtil 1986.

Hvorfor bruges PCB ikke længere?

Efter PCB begyndt at blive anvendt i forskellige projekter, viste det sig, at stofferne kunne kategoriseres, som en miljøgift. Det betyder, at det både kan skade miljøet og mennesker, når naturen eller mennesker kommer i kontakt med stofferne. Derfor blev stoffet forbudt at bruge i åbne systemer i 1977, og i lukkede systemer i 1986 – Så farligt er PCB forgiftning.

Fordi det først kom på listen over EU´s farlige stoffer så sent, er der stadig spor af PCB i nogle hjem, som blev bygget før 1977.

Hvor kan der være PCB i et hjem?

PCB blev originalt bruge i termoruder og fugemasser i Danmark, men det har vist sig, at PCB kunne sprede sig til det omkringliggende materiale. PCB kunne spredes via indeluften til andre steder i hjemmet, blandt andet møbler eller tæpper, og det kan også være trængt ind i andre byggematerialer. Dog er det muligt at købe PCB-forsegling, som mindsker koncentrationen af PCB i indeluften.

Er PCB farligt?

PCB kan være skadende for dit helbred, når du udsættes for det i længere tid, men det er muligt at forsegle det i dit hjem. Dog formodes det ikke, at PCB kan medføre akut sygdom. Dog skal du være opmærksom på, at hvis din krop udsættes for større koncentrationer af PCB kan det skade din hud og forplantningsevne. Derudover kan PCB, når det ophobes i kroppen, lave skade på leveren, skjoldbruskkirtlen, hormonsystemet og immunapparatet. Derudover er PCB på listen over de 12 mest kræftfremkaldende stoffer.