De fleste vil gennem deres levetid have oplevet tør hud i et mindre eller større omfang. Mange forveksler tør hud med en hudsygdom, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet, da det oftest er en hudtilstand. Typisk oplever man irritationer ved tør hud, der kan optræde i forskellige afskygning, som er karakteriseret ved skællende, til tider rød, irriteret og kløende hud. Den gængse pleje mod en sådan hudtilstand vil være at investere i en creme til tør hud.    

Årsager til tør hud 

Der er ikke en enkeltstående årsag til tør hud, hvorfor man i stedet koncentrere sig forskellige årsager. Først og fremmest spiller alderdom en afgørende rolle, når snakken falder på tør hud. Det skyldes at antallet af talgkirtler i huden samt evnen til at holde på fugt falder, i takt med at man bliver ældre. Derudover har gener også indflydelse på, i hvor høj grad man er disponeret for tør hud. Jo større tendensen til tør hud i familien er, desto større sandsynlighed er der for, at man også selv har denne hudtilstand, eller vil opleve det på et senere tidspunkt i livet. 

Det til trods, så påvirker årstiden også hyppigheden af tør hud hos den danske befolkning, hvor man er særligt udsat om vinteren, fordi luftfugtigheden inden- og udendørs falder. Både vinterkulden og blæsten har en udtørrende effekt, og det samme gør sig gældende for den anvendte centralvarme indenfor. 

Til sidst kan overdreven vask med vand og sæbe også føre til tør hud. Det kan lyde banalt, men fordi sæbe kan have en udtørrende effekt, så bør man bestræbe sig på at reducere sit sæbeforbrug, hvis man har tendenser til tør hud.  

Simple råd til at undgå tør hud 

Et hyppigt anvendt tiltag for at eliminere tør hud, er brugen af fugtighedscreme. Alligevel skal man tage nogle forholdsregler i forbindelse med den anvendte fugtighedscreme, da den forkerte variant kan forværre hudtilstanden yderligere, frem for at forbedre den. Først og fremmest bør man anvende uparfumeret fedtcreme, der indeholder fugtighedsbevarende stoffer som eksempelvis glycerin. Pas i den forbindelse på med at forveksle fugtighedscreme med lotion. Vil man opnå den optimale effekt, så påføres cremen mens man stadig er nøgen og fugtig efter et bad. Man kan derudover med fordel forsøge at holde cremen på køleskabstemperatur, da det beroliger huden. 

Afklar din hudtype 

Før man går på jagt efter fugtighedscreme, så bør man danne sig et overblik over, hvilken hudtype man har. Her veksler man mellem normal hud, let tør hud, tør og skællende hud samt sygdomsramt hud. Køber man den forkerte creme til den pågældende hudtype, så kan man ende med at forværre situationen.