Måske har du spurgt dig selv i løbet af den sidste uge eller måned, om dit eget eller en tæt relations alkoholforbrug har ændret karakter? Det kan være, at du selv er begyndt at indtage alkohol på tidspunkter, du ikke før har gjort det eller af årsager, der ikke før gjorde sig gældende. Det kan også være, at du står i tæt forbindelse til et familiemedlem eller en ven, som udviser bekymrende adfærd i sit forbrug af alkohol. Uanset om din mistanke om et uhensigtsmæssigt alkoholindtag handler udspringer af din egne eller andres vaner, så er det altid vigtigt at reagere frem for at lade stå til. Der er mange forskellige måder at reagere på, og i artiklen herunder får du nogle konkrete råd til, hvordan du håndterer mistanke om Alkoholmisbrug

Anerkend alkoholisme som en sygdom 

Det forholder sig desværre stadig sådan, at misbrug af alkohol er forbundet med ubehagelige følelser af både skyld og skam for den alkoholafhængige, og derfor er misbruget en last, som den afhængige forsøger at skjule. Mange alkoholmisbrugere begynder at udvise en tilbagetrukken adfærd, hvor de ganske enkelt holder sig mere for sig selv og søger væk fra fællesskabet i familien, vennegruppen eller på arbejdspladsen. Følelsen af skyld og skam kan være utroligt invaderende hos alkoholmisbrugeren, som ikke ønsker at andre skal opdage misbruget. Her er det imidlertid vigtigt, at slå fast en gang for alle, at alkoholisme er en reel sygdom, som alkoholmisbrugeren naturligvis skal kureres for, ligesom alle andre syge skal kureres for og hjælpes af med deres sygdomme. Alkoholisme er ikke noget, den alkoholafhængige aktivt har valgt at leve med. Alkoholisme kommer derimod snigende og er et aktivt råb om hjælp. 

Modtag en professionel og kærlig håndsrækning 

Selvom det kan tage tid at opdage og konstatere alkoholafhængighed, så er det vigtigt at reagere på selv de mindste signaler, uanset om du ser dit eget misbrug i øjnene, eller om du er i gang med at opdage andres. Alkoholmisbrugeren vil i langt de fleste tilfælde forsøge at benægte misbruget og dermed undgå at anerkende behovet for professionel hjælp til afvænning. Benægtelsen er en ganske naturlig del af sygdommen i rigtig mange alkoholmisbrugeres tilfælde, og det kan derfor være svært at trænge igennem med hjælp i form af behandlingstilbud. Det kan tage sin tid at indse, at behandlingstilbud er en nødvendig og ikke mindst kærlig håndsrækning fra nogen, der tror på den alkoholmisbrugeren. Det er vigtigt at huske sig selv og andre på, at professionelle behandlere kender sygdommens forskellige ubehagelige indvirkninger på mennesket inde bagved, og de er specialiseret i at tro på og hjælpe mennesket inde bagved alkoholmisbruget samt de pårørende.