De fleste arbejdsgivere tror, at de har brug for ekstravagante arbejdspladser for at tiltrække de bedste medarbejdere og gøre de eksisterende medarbejdere glade og tilfredse. Bordtennisborde og luksuriøse faciliteter er dog ikke de vigtigste elementer ved en arbejdsplads for medarbejderne. De vil nemlig foretrække et roligt sted at arbejde, hvor de kan arbejde koncentreret og uforstyrret. Støj er nemlig en af de absolut største dræbere af både produktivitet, kreativitet og arbejdsglæde. Det kan være svært at implementere, især i virksomheder med de såkaldte storrumskontorer. Vi har derfor her samlet vores bedste tips til, hvordan du kan få mere ro på arbejdspladsen.

Tænk på arbejdspladsdesignet

I første omgang skal selve layoutet på arbejdspladsen være godt – og det betyder faktisk, at du skal prøve helt at undgå de helt åbne kontorlandskaber. Det kan godt være, at åbne kontorlandskaber fremmer fleksibilitet og samarbejde, men det gør det også nærmest umuligt at reducere støj og kan dermed reducere produktiviteten betydeligt. Det kan være en god idé at overveje et mere aktivitetsbaseret arbejdsmiljø, også kaldet ABW, hvor der både er områder til møder og brainstorming samt steder til støjsvage aktiviteter og koncentreret arbejde. Det kan f.eks. gøres ved at inddrage en telefonboks til kontor i indretningen. Denne kan både fungere som stillerum, hvor medarbejdere kan fordybe sig og arbejde koncentreret og samtidig også et mødelokale, hvor man kan holde mødes og arbejde sammen på kryds og tværs – både internt og med kunder, samarbejdspartnere og lignende.

Vælg de rette kontormøbler og kontorinventar

Moderne kontorindretning er generelt meget minimalistisk, og det betyder derfor ofte af rene overflader, glatte gulve, få møbler og synlige lofter. Det kan give et pænt og indbydende udtryk, men lydabsorberende materialer har ingen – eller kun en meget lille – tilstedeværelse. Der findes dog en masse æstetiske muligheder for lydabsorberende indretning med akustiske møbler, som er designet til at reducere kontorstøj.

Montér lydabsorberende plader

Der findes et hav af forskellige akustikplader, som kan hænge vandret fra loftet. Det er en god løsning til arbejdspladser, der generelt ikke har den store vægplads at gøre godt med. Disse plader er med til at reducere støj, men reducerer faktisk også ekko. Det er dog en løsning, der er begrænset til kontorer med højt til loftet, da det ellers hurtigt kan blive for proppet. Hvis der er lavt til loftet, kan akustiske vægpaneler være en god mulighed i stedet for. De reducerer også støj og ekko og kan samtidig give et dejligt farveindspark på kontoret.

Vælg lyddæmpende gulve

En af de hurtigste – og også en af de mest effektive – måder at reducere kontorstøj på, er ved at beklæde gulvet med gulvtæpper. Tekstiler er nemlig med til at absorbere støj. Et alternativ er dog også en vinylplade, som kan fås i mange forskellige designs. Det koster betydeligt mindre at installere og så er det let at både rengøre og vedligeholde. Det er også meget holdbart – og så optages lyden meget mere effektivt end med andre hårde belægninger.